perjantai 5. maaliskuuta 2010

Tukehtuminen

Nimi: Tukehtuminen
Alkuperäinen nimi: Choke
Kirjoittaja:
Chuck Palahniuk
Julkaistu: 2009, Like
Genre: Palahniuk.
Sivuluku: 287


Evääksi työmatkalle ostettu Palahniukin Haunted jäi kiireessä kotiin, mutta onneksi Helsinki-Vantaan kentältä löytyi edes suomenkielistä Chuckia. Choke, eli Tukehtuminen suomeksi, on tullut nähtyä kirjakaupassa ja kirjastossakin, mutta nyt vasta tarttui matkaan.

Tarinamme 'sankari' on Victor Mancini, seksiriippuvainen mies joka työskentelee 1730-luvulla renkinä päivisin, mutta ansaitsee lähinnä rahansa tukehtumalla hienoissa ravintoloissa. Victorilla on näes systeemi: 'tukehdu' ravintolassa, odota että joku tulee pelastamaan, ja elä tämän sankarin tuella. Tämän kun toistaa muutaman sata tai tuhat kertaa, kuten Victor, rahallista tukea virtaa kotiin. Ja rahaa Victor tarvitsee, äitikulta kun makaa hoitokodissa eikä tunnu paranevan. Ihastuttava lääkäri Marshall kuitenkin löytää keinon parantaa hänet, mutta se vaatisi Victorilta kenties enemmän kuin hän on valmis antamaan.

Miulla on jotain suomennoksia vastaan, tai siis luen mieluummin kirjat alkukielellään. Mutta Tukehtuminen on selkeä plussa kääntäjille, tosin Dennyn 'Jätkä hei...' meinasi ärsyttää. Alunperin Dude? En tiedä. Mutta kuitenkin. Selkeä plussa myös Palahniukille. Invisible monsters ei niin iskenyt, mutta tämä meni taas suosikeihin. Työmatkan Lontoon osuudella etsin sitten käsiini kirjasta tehdyn elokuvan, mutta se on vielä katsomatta.

Mutta mutta. Iiiiiiiso miinus, Chuck. Tiedän että kaikki sitä tekee, mutta sinäkin?! Onko se tyylikästä? Onko se kivaa? Onko se tämän hetken 'juttu'? Vai miksi kaikki morkkaavat Erasurea? *möks*


"Ensimmäisen työviikkoni aikana eräs tyttö pantiin karsseeriin, koska hän oli voita kirnutessaan hyräillyt Erasurea. No, onhan Erasure antiikkista musiikkia, mutta ei tarpeeksi antiikkista. Jopa jostakin niin kivikautisesta kuin Beach Boysista joutuisi vaikeuksiin. Ihan niin kuin he eivät ajattelisi niitä typeriä puuteriperuukkejaan, polvihousujaan ja solkikenkiään minään retrona."


Mutta oot nää silti parsa, Chuck.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti