torstai 6. toukokuuta 2010

Katso ihmistä!

Nimi: Katso ihmistä!
Alkuperäinen nimi: Behold the man
Kirjoittaja:
Michael Moorcock
Julkaistu: Alkup. 1969, Vaskikirjojen toimesta suomeksi 2009
Genre: Aikamatka-scifi
Sivuluku: 158 1/4


Tämän kirjan olen halunnut lukea jo kauan, ja nyt se hyppäsi yllättäen suomennettuna syliin kirjastossa. Työmatkat bussissa istuen sujuivat sutjakasti Moorcockin seurassa. Tai no, kaikki kolme matkaa jotka kuluivat lyhykäisen kirjan lukemisessa. Pitkä työmatka...

Mutta asiaan! Karl Glogauer on elämässään enemmän tai vähemmän epäonnistunut hemmo, jolle tarjotaan yllättäen mahdollisuutta kokeilla aikamatkustusta. Uskonnosta ja Jeesuksen elämästä kiinnostuneena hän päättää lähteä vuoden 29 jKr Palestiinaan nähdäkseen livenä Jeesuksen ihmetekoja, ristiinnaulitsemisen ja ylösnousemuksen. Miten kaikki oikeasti menikään?

No se on erittäin hyvä kysymys, ja tämä kirja on varsin jännä vastaus. Jännä as in mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä ja tragikoominen. Sanaa tragikoominen olen tainnut ennenkin täällä ihkuttaa. Katso ihmistä! on sekoitus raamatun lainauksia, teorioita, historiaa ja mitä historia olisi saattanut olla. Paljon puhetta uskonnosta ja sen roolista, ei niinkään aikamatkailusta ja sen ihmeellisyydestä.

Ei ehkä kuitenkaan paras lahjaidea uskovaiselle tädille, jos haluaa jatkossakin pysyä tädin testamentissa.


"Hullu, profeetta, Karl Glogauer, aikamatkustaja, maailman menettämä neuroottinen psykiatri, tarkoituksen etsijä, masokisti, mies, joka kaihosi kuolemaa ja kärsi messiaskompleksista, anakronismi, pinkoi halki markkinapaikan henkeään haukkoen.

"Hän oli tavannut etsimänsä miehen. Hän oli tavannut Jeesuksen, Marian ja Joosefin pojan."


2 kommenttia:

  1. Tää vaikuttaa sellaselta et pitäis ehkä lukea.

    VastaaPoista
  2. Juu, varsin mielenkiintonen opus, suosittelen. :) Ihan kiva et suomennettii, löytynee helpommin kun vanha englanninkielinen painos.

    VastaaPoista