maanantai 5. heinäkuuta 2010

Helvetistä

Nimi: Helvetistä - melodraama Viiltäjä-Jackin mysteeriosta
Alkuperäinen nimi: From Hell - being a melodrama in sixteen parts
Kirjoittaja: Alan Moore
Kuvittaja: Eddie Campbell
Julkaistu: 1994 - 1997, Like, viidessä osassa
Genre: Historiallinen rikosmysteeri
Sivuluku: 5 x 80-130 sivua


Jeij, Helvetistä taas kerran! Itse asiassa toinen kerta tänä vuonna, helmikuussa luin ennen työmatkaa Englantiin, mutta silloin englanniksi. Tällä kertaa suomeksi, koska viidessä osassa oleva suomennos mahtuu osa kerrallaan kassiin työmatkalukemiseksi. Ja... no. Englanninkielinen versio on hemmotellut miut pilalle. Nyt nimittäin huomasi pienet käännöskukkaset. Esimerkkinä sanonta tyyliin "Why Mr. Perkins!" ei käänny suomeksi "Miksi herra Perkins!" vaan pikemminkin "No mutta herra Perkins!" Onhan se kirjaimellinen käännös, mutta...

Mutta on se vaan paras sarjakuva ikinä.


"Hän esittää, että neljännen ulottuvuuden rakenteet ikuisuuden monoliitissa näyttäisivät kolmannen ulottuvuuden havainnoitsijoista vain sattumanvaraisilta tapahtumilta... tapahtumilta, jotka nousevat kohti väistämätöntä kohtauspistettä kuin holvien kaaret. Sanotaan että jotain erityistä tapahtuu vuonna 1788. Vuosisata myöhemmin tapahtuu jotain siihen liittyvää. Sitten taas 50 vuotta myöhemmin... sitten 25 vuoden jälkeen... sitten 12½... näkymätön kaari kohoaa läpi vuosisatojen."

"Voidaanko silloin sanoa, että historialla on oma arkkitehtuurinsa, Hinton? Ajatus on mitä loistavin ja kauhistuttavin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti