sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Garpin maailma

Nimi: Garpin maailma
Alkuperäinen nimi: The World According to Garp
Kirjoittaja: John Irving
Julkaistu: 1980, Keltainen Kirjasto (alunperin 1976)
Genre: Fiktiivinen draama
Sivuluku: 560


Huu. 'Aikuisten kirjallisuutta'.

Garpin maailma on ollut yksi lempileffojani kakarasta asti. Ja sillä siis tarkoitan että elokuva on tullut nähtyä monen monta kertaa. Kirjan ostin 2003 Joensuun kirjaston poistomyynnistä, ja nyt sitten JO sain luettua... köh. Kirjasta on tietenkin jätetty joitain osia pois elokuvaversiossa, mutta ei mielestäni mitään oleellista, kerrankin.

T. S. Garp syntyi vuonna 1943, ja kirja seuraa hänen elämäänsä siihen asti mihin ihmisen elämä nyt yleensä loppuu. Hänen äitinsä oli Jenny Fields, sairaanhoitaja joka halusi lapsen muttei miestä. Omalaatuiset äiti ja poika päätyvät aika pitkälti itsepäisyyttään kirjailijoiksi, enemmän tai vähemmän menestyneiksi sellaisiksi.

Hmm. Kuten sanoin, leffa on nähty monesti, ja kirjakin nyt luettu, ja silti on jotenkin vaikea yrittää saada jotain kirjoitetuksi. Luultavasti koska sain viimeisen sivun luettua alle 10 minuuttia sitten; mieli on yhä muualla ja silmät itkeneet. Olen kirjavollottaja. Pidin kirjasta yhtä paljon kuin elokuvasta, luin suurimman osan siitä kahdella istumalla. Tai sohvalla lojumalla, jos ihan tarkkoja ollaan. Vaikka rakastan esim. Martin Millarin lyhyitä teoksia joissa nähdään vain hyvinkin lyhyt kohtaus hahmojen elämästä, tällaiset elämiä kestävät tiiliskivetkin uppoavat. Niin, ja bonusta tietenkin oli että kirjassa kerrotaan myös mitä kaikille muille hahmoille tapahtuu, se jätettiin elokuvasta pois.

Saattoi tulla hiukan sekavaa tekstiä mutta hei, pistetään krapulan syyksi. Tai siis sen, että tuli nautittua hyvässä seurassa muutamakin eilen illalla, krapula taisi eksyä naapurille.


Hän yritti kirjoittaa tarinan perheestä, mutta alkaessaan hän ei tiennyt siitä muuta kuin sen, että se eli kiintoisaa elämää ja että sen jäsenet olivat läheisiä toisilleen. Eikä se riittänyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti