perjantai 6. maaliskuuta 2015

Eläinten vallankumous


Nimi: Eläinten vallankumous
Alkuperäinen nimi: Animal Farm
Kirjoittaja:
George Orwell
Julkaistu: 1945, suomeksi 1969, tämä pokkaripainos 2010
Genre: Poliittinen satiiri
Sivuluku: 126


Isäntäväen nukkuessa Kartano-nimisen maatilan eläimet kokoontuvat latoon kuulemaan vanhan Majuri-karjun erikoisesta unesta, ja unelmasta että Englannin eläimet voisivat jonain päivänä elää vapaana ihmisistä. Ei kestä kauaakaan kun eläimet yhteisvoimin ajavat alistavat ihmiset pois tilalta, ja perustavat oman utopistisen Eläintilansa, jossa kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia. Aluksi kaikki sujuu hyvin, ja maatila tuottaa enemmän kuin koskaan ihmisten aikana, mutta vähitellen muita nokkelammat siat alkavat keksiä keinoja omien olojensa parantamiseksi kaikkien muiden kustannuksella. Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. 

Orwell kirjoitti Eläinten vallankumouksen tietoisena satiirina Venäjän vallankumouksesta ja Neuvostoliiton alkuajoista. Ilmeisesti kirjalle ei meinannut jostain kumman syystä valmistuttuaan löytyä julkaisijaa, mutta myöhemmin siitä tuli paljon luettu ja korkealle rankattu klassikko. Olen melko varma että näin lapsena kirjasta vuonna 1954 julkaistun piirretyn elokuvan. Ainakin hämärästi muistan painajaismaisia kuvia sioista.


   Jos eläimet yleensä jostain olivat varmoja, ne olivat vuorenvarmoja siitä etteivät ne halunneet Jonesia takaisin. Kun asia esitettiin niille tässä valossa, niillä ei ollut enempää sanottavaa. Olihan päivänselvää, miten tärkeää oli pitää siat terveinä. Niinpä sovittiin enemmittä väittelyittä, että maito ja pudonneet omenat - sekä myös varsinainen omenasato sen kypsyttyä - oli varattava yksinomaan sikoja varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti