keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Luumukanaa

Nimi: Luumukanaa
Tekijä: Marjane Satrapi
Alkuperäisteos: Poulet aux prunes
Julkaistu: 2008, LIKE
Genre: Elämänkertaa


Naser Ali on päättänyt kuolla. Hän menetti elämänsä rakkauden nuorena, ja nyt on poissa myös tätä kaipausta huojentanut soitin ja sen mukana soittamisen ilo.

Marjane Satrapi kertoo tällä kertaa äitinsä sedän tarinaa viikon ajalta ennen tämän kuolemaa. Häneltä on aiemmin suomennettu omaelämänkerrallinen Persepolis (josta on tehty piirretty elokuvakin, pitäisi katsoa!), ja Luumukanaa on yhtä suorasanainen ja peittelemätön. Tarina kulkee Naser Alin kuolinviikon lisäksi menneessä, tulevaisuudessa ja kuvitelmissa, ja Satrapin mustavalkoinen, pelkistetty mutta selvästi omalaatuinen kädenjälki kuvaa tragikoomisesti (hieno sana, tragikoominen) tavallisten iranilaisten elämää, joka helposti jää historiallisesti tärkeämpien tapahtumien jalkoihin.

"Koska yksikään tar ei voinut tuottaa hänelle enää soittamisen iloa, Naser Ali Khan päätti kuolla. Hän kävi makaamaan vuoteeseensa... viikkoa myöhemmin, marraskuun 22. päivänä 1958, hänet haudattiin äitinsä viereen Shemiranissa sijaitsevalle Zahir ad-daulan hautausmaalle. Kaikki, jotka olivat tunteneet hänet, tulivat saattamaan hänet matkaan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti