maanantai 11. toukokuuta 2009

Janitsaaripuu

Nimi: Janitsaaripuu
Alkuperäinen nimi: The Janissary Tree
Kirjoittaja:
Jason Goodwin
Julkaistu: 2008, Karisto
Genre: Dekkaripokkari
Sivuluku: 358


Tämän löysin Prisman kirjaosastolta muutamalla eurolla pari viikkoa sitten. Ajatus murhia ratkovasta eunukista vuoden 1836 Istanbulissa oli sen verran kiinnostava että tuli ostettua, ja kyllä kannatti.

Pieniä vaikeuksia tuotti se, että vuoden 1836 Istanbul oli uusi tuttavuus; en tuohon maailmankolkkaan sijoittuvia kirjoja ole ennen lukenut, parista sarjakuvasta tosin tullut hiukan esimakua. (Pat McGrealin ja kumppaneiden Veils ja Ralf Königin Itämaiden taikuri) Tällaisen havupään sai myös sekaisin monien sivuosissa pyörivien ihmisten ...pyöriminen. Tosin heidän esittelynsä ja puuhansa valaisivat kyseessä olevaa maailmaa ja maailmanaikaa varsin hyvin.

Janitsaaripuu kertoo siis Yashim Togalusta, joka huomaamattomana mutta älykkäänä miehenä palkataan tutkimaan sekä sulttaanin jalkavaimon että nuoren kadetin murhia. Sulttaani on aikeissa tehdä suuria muutoksia valtakunnassaan, ja kaikki eivät tietenkään asiasta ole kovin innoissaan.

Englannin kielellä kirja on ilmestynyt jo 2006, ja kuulemma Yashimin seuraan saa liittyä jo toisenkin kirjan sivuilla. Pitänee etsiä käsiinsä, sen verran kiehtova kirja kuitenkin. Suomenkieliseen laitokseen oli päässyt lipsahtamaan mukaan typo jos toinenkin, ja välillä ärsytti tekstin outo latominen, mutta mitä pienistä kun paketti oli muuten tyydyttävä.


"Yashimilla oli monia hyviä ominaisuuksia - synnynnäistä viehätysvoimaa, kielipäätä ja taito avata harmaat silmänsä äkkiä selkoselleen. Hänen äänensä oli oudoti hypnotisoinut sekä miehiä että naisia ennen kuin he olivat edes huomanneet, kuka heille puhui. Mutta hänessä ei ollut tarpeeksi miestä.

"Kyse ei ollut luonteen heikkoudesta. Yashim oli melko rohkea.

"Mutta hän oli harvinainen olento jopa 1800-luvun Istanbulissa.

"Yashimilta puuttuivat kivekset. Hän oli eunukki."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti