keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Mate



Nimi: MATE - Etelä-Amerikan voimajuoma
Kirjoittaja: Johanna Pohjola
Julkaistu: Into, 2013
Genre: Tietokirja. Faktaa ja opastusta maten maailmaan
Sivuluku: 188


Viitisen vuotta sitten äitini osti teehullulle kakaralleen matea kaupan teehyllystä. Nelisen vuotta sitä teemäisesti join, kunnes kuulin matepillistä, bombillasta, ja kuinka sitä käytetään. Askel asiallisempaan matenjuonnin suuntaan. Tämän kirjan myötä opin paaaljon muutakin, ja olen nyt melkein virallisesti matera (matenjuoja, naispuolinen sellainen).

Kirja tarttui mukaan kun etsin ystävälle joululahjaa tuossa muutama viikko sitten. Pohjola kirjoitti antropologian gradunsa matesta, ja gradua seurasi tämä kuvia, tietoa ja tarinoita pullollaan oleva kaunis teos. Kirjassa käydään läpi maten historia, sen leviäminen Etelä-Amerikassa ja muualla maailmassa, kulttuurillinen vaikutus ja perinteet. Itsessäänkin kiinnostavan tekstin välissä on sivun mittaisia tarinoita maten juojilta: mikä siinä juomassa viehättää, mistä tapa lähti, kenen kanssa matea tulee juotua. Mate on kotiseudullaan ennen kaikkea sosiaalinen juoma, perheen, ystävien ja tuntemattomienkin kesken. Se yhdistää ihmisiä ja tuo rauhan hetkiä arjen kiireeseen.

Mitä se mate sitten on? Kofeiinipitoista juomaa joka piristää kuin kahvi, mutta pehmeämmin. Tujumpaa kuin musta tee, terveellisempää kuin vihreä tee. Juomasta on ympäri Etelä-Amerikkaa monia eri variaatioita. Suomesta sitä saa jauheena/puruna, sekä kylmänä juotavaa Club Matea pullossa.


Matea kehutaan terveelliseksi elämäneliksiiriksi. Väite ei ole pelkkää mainospuhetta. Ravintopitoinen yerba mate -kasvi sisältää vitamiineja, kivennäisaineita ja hivenaineita. Sitä on käytetty luonnonlääkkeenä vuosisatoja, ja se on ravinnon korvike monille eteläamerikkalaisille. Mutta se on myös nautintoaine, josta voi tulla riippuvaiseksi.








Lupaan tarjota kupillisen! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti